Yrittäjä Kimmo Tossavainen: ”Yrittäjyys on minulle luontaista, pitää olla unelmia ja toimintaa”

Konepaja- ja paperiteollisuuden töissä ajatus omasta yrityksestä vahvistui. Yrittäjyyden alkumetreillä oppia haettiin onnistumisten ja välillä epäonnistumistenkin kautta.

Risukot energiaksi

Metsien energiapuun paremmasta hyödyntämisestä alettiin puhua Suomessa vuonna 2007, sillä öljyriippuvuudesta haluttiin eroon ja kotimaisen risun hyödyntäminen polttoaineena kiinnosti. Risun käyttö energiana luo työtä ja saa rahan kiertämään paikallisella tasolla. Siinä oli sytyke ensimmäisen energiapuukouran tekoon.

– Kaivinkoneessa on hydrauliikkalähde ja tiesin, että kaivuriin voidaan tehdä voimakas energiakoura. Kaivuri jaksaa pitää puuta pystyssä ja puun kasaaminen on helppoa.

Tuote sopii erityisesti urakointiyrittäjille ja maanviljelijöille, joiden työt vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Energiakoura mahdollistaa heille palvelutarjonnan laajentamisen tai omien puiden hyödyntämisen paikallisesti.

Ensimmäinen energiapuukoura tehtiin nimellä Alfa-energiapuukoura. Giljotiinityyppisen kouran kehittäminen osoittautui haastavaksi, mutta Alfa-energiapuukoura saatiin kuitenkin markkinoille. Tuote oli voimakas ja painava.

Vuonna 2012, kun JAK-Metalli Oy perustettiin, suunta oli jo selkeä: markkinoille tuodaan kevyempi, kestävä ja tehokas energiakoura, jota ei tarvitse jatkuvasti korjata. Seuraavasta kourasta tulikin poikkeuksellinen, kevyen ja kestävän kaksisylinterisen rakenteensa ansiosta. Uusi JAK-energiakoura oli välittömästi läpimurto.

– Tämän jälkeen keskityimme sarjatuotannon kehittämiseen, jotta saimme laadukkaan tuotteen ja hinnan pysymään alhaisena. Korvaamattomaksi osoittautui JAK-Metalli Oy:n loistava henkilökunta, jolle annan suuren kiitoksen. Heidän ponnistelunsa korkean laadun ja tuotantomenetelmien kehittämisessä on vertaansa vailla. Ilman työntekijöitämme emme olisi päässeet tähän pisteeseen.

Kimmoa ajaa tuotekehityksen pariin yksinkertaisesti rakkaus tekniikkaan.

Ratkaisu heinän ja pensaikon katkaiseminen

– Olin rakentanut kelatyyppistä leikkuria jo vuonna 2006, mutta se vaati valtavasti öljyä ja kaivuria oli hankala liikuttaa. Lisäksi leikkurista sinkoili kiviä ja puun palasia. Tämän jälkeen rakensin ketjumurskaimen, joka vaati myös valtavasti tehoa ja oli siksi myös todella vaarallinen. Tiedostin jo silloin, että pitää tehdä jatkuvatoimiset sakset, mutta idea ei jalostunut vielä tuolloin keksinnöksi.

10 vuotta myöhemmin ajatus koneisiin asennettavasta sai uutta pontta nähtyäni messuilla erään leikkurioivalluksen.

– Oli myöhäinen ilta kahvia ja pari ystävää, kun ”lamppu syttyi” ja keksimme spiraalileikkurin. Leikkurin osat tilattiin välittömästi ja rakensimme ensimmäisen prototyypin. Useiden, koko ajan jalostuvien prototyyppien jälkeen tuote saatiin myyntikuntoon. Käyttäjiltä saimme heti positiivista palautetta ja myös kehitysideoita, joista olen erittäin kiitollinen.

Uudenlainen, patentoitu spiraalileikkuri kehitettiin vaihtoehdoksi perinteiselle ketju- tai kelamurskaimelle. Se leikkaa ruohon, vesakot ja pensaat huomattavasti energiatehokkaammin ja turvallisemmin.

Tuotekehitys innostaa 

Kimmoa ajaa tuotekehityksen pariin yksinkertaisesti rakkaus tekniikkaan.

– Tutkin koko ajan kaikkea mekaniikkaan, sähköön ja hydrauliikkaan liittyvää. Konealalla on mahdollisuus toteuttaa asioita riittävän haastavassa ympäristössä. Tunnen alaa ja sen haasteita. Niiden ratkaiseminen on minulle mielekästä.

JAK-tuotteiden kehitystä on tehty alusta alkaen yhdessä muutaman asiakkaan kanssa. Tuotteiden ominaisuuksia on paranneltu aidon kokemuksen ja tarpeen pohjalta, ei arvailujen. Tuotteemme on testattu käytännön työssä ja niiden perusidea on ollut tarjota koneyrittäjälle mahdollisuus ansaita rahaa työllään.

– Asiakassuhteen hoitaminen on erittäin tärkeää. Palautteen ja asiakkaiden tarpeiden kuunteleminen herkällä korvalla on olennainen juttu, eikä välinpitämättömyyttä ei saa olla yhtään. Asiakashan loppupeleissä maksaa palkkamme.

COPYRIGHT 2019